03.10.2022

Димитър Капов

фитнес нструктор на групови тренировки

АЕРОБИКА

1 min read

Какво представлява Аеробиката?
Аеробиката е вид спорт, в който трениращите изпълняват различни движения от гимнастиката и танците с висока интензивност в подходящ ред и с помощта на водещ инструктор тези движения и стъпки с краката, и ръцете се свързват в комбинации, които се изпълняват от трениращите под музикален съпровод“.
Има две големи групи аеробна гимнастика: – > фитнес аеробика и > състезателна аеробика. Първата група – фитнес аеробика се отнасят: *класическа аеробика, *каланетика, *стречинг, *боди уок, *степ аеробика, *слайд аеробика, *фит-бол аеробика, *аква аеробика, *Тай-бо аеробика, *пилатес, *спининг, *боди пъмп и напоследък много други.

Степ Аеробиката е по-нова версия на Аеробиката, при която техниката е усъвършенствана.
Традиционната аеробика се прави на пода: учите танцови стъпки, които се правят на серии по четворки, две напред и две назад. Стъпките са комбинирани с движения на ръцете, за да се увеличи мускулното натоварване и изгарянето на мазнините, и всичко това става под звуците на музика.
В степ аеробиката, тренировката се движи по скоро вертикално, отколкото хоризонтално.
Поставяте степенка с височина от 10 до 25 сантиметра пред себе си и тренировката започва, като стъпвате и слизате от това стъпало под съпровода на музика.
Най-ниската степенка (с която трябва да започнат начинаещите) е 10-сантиметрова, като височината се увеличава през стъпка от 2,5 сантиметра, успоредно с повишаването на вашите възможности.
В степ аеробиката е важно да обърнете внимание на вашата стойка и на начина, по който стъпвате. Уверете се, че инструкторът ви следи начина, по който тренирате, за да сте сигурни, че използвате стъпалата си правилно при различните стъпки, които извършвате.
Дръжте главата, изправена и раменете изпънати назад, когато пристъпвате: не се накланяйте напред от кръста, защото така ще натоварите долната част на гърба. Освен ако не се движите бързо или не правите напад, стъпалото ви трябва да е центрирано на платформата и да стъпва с по-голяма площ върху нея.
Стъпвайки на пода, оставете пръстите на крака да го докоснат първи, следва свода на ходилото и след него петата. Стъпвайте по-близо до платформата, защото в противен случай ще се натоварите повече.
Коленете ви никога не трябва да се свиват на повече от 90 градуса, 60 градусовия ъгъл е оптимален.
Като много други упражнения, степ аеробиката трябва да се практикува с мярка: няма нужда да гоните олимпийски постижения, факт е, че ако се претоварвате може да получите травми, които да ви мъчат с години.
Степ аеробиката е много приятна: много хора я предпочитат пред обикновената аеробика. Обаче, ако имате проблеми с коленете или глезените, степ аеробиката вероятно не е най-добрият избор за вашата тренировка, защото многото качвания и слизания на и от платформата натоварват ставите на долните крайници.

Състезателната аеробика представлява ….
Как протича една тренировка по Аеробика:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.