02.08.2021

Димитър Капов

фитнес нструктор на групови тренировки

ПОЛЗАТА ОТ ПЛУВАНЕТО

1 min read

Много е възможно ако плувате да живеете по-дълго.
Eто 9 суперски ползи, които ще ви донесе този спорт:
1. Плуването позволява да направим повече неща с по-малко усилия. Имаме предвид, че тук има предимство, отсъстващо от която и да е друга аеробна тренировка, а именно – тренираме цялото тяло, но без да натоварваме ставите и костната система като цяло.
2. Увеличава мускулната сила и тонус. Виждали ли сте някога тлъстичък делфин или пък активен плувец, който да не изглежда силен? Аха, и ние така си помислихме. За това е „виновно“ съпротивлението, което оказва водата по време на плуване.
3. Подобрява гъвкавостта. По време на плуване тялото извършва много и много разнообразни движения, която помага на ставите и лигаментите да останат свободни и гъвкави.
4. По-здраво сърце. Като добавка към развитието на мускули като гръбните, трицепсите и квадрицепсите, плуването спомага за по-добрата работа и на най-важния в тялото ни мускул – сърцето. Бидейки аеробен спорт, плуването се грижи за заздравяването на сърцето, но не само като му помага да стане по-голямо, а и като подобрява изпомпването на кръвта, което пък води до по-добър кръвопоток в цялото тяло.
5. Контрол на теглото. След някои отхвърлени теории относно температурата на водата, водеща до проблеми при опити за сваляне на тегло, плуването днес бива разпознавано като най-ефективен начин за изгаряне на калории и контролиране на теглото. Разбира се, енергоразходът при всеки човек е различен и зависи от метаболизма, от интензивността, с която прави тренировките си, но средното ниво на унищожаване на калории за 10 минути плуване (за всеки различен стил), е следното : бруст – 60 калории , гръб – 80 калории , кроул/фрийстайл – 100, а стилът бътърфлай изгаря цели 150 калории!
6. Редуцира симптомите при астма. За разлика от тренирането на сух въздух във фитнеса, справянето с различни енергии или студен зимен въздух, плуването дава възможност за тренировка във влажна среда /и влажен въздух/, което спомага за редуцирането на астматичните симптоми. Също така, няколко изследвания доказват, че този спорт може да повлияе положително и на цялостното състояние на заболяването.
7. Нормализира нивата на холестерола.
8. Намалява риска от диабет.
9. Понижава стреса, повдига духа и подобрява работата на мозъка.

Ако предходните девет причини не бяха достатъчно добри, за да ви накарат да обмислите възможността за включване на плуването в живота ви, то може би следващата ще е: Ще ви предпази от умиране! Не ви обещаваме, че ще се превърнете в Аквамен, но е възможно да се спасите поне от преждевременната смърт. Учени от университета в Южна Каролина наблюдавали цели 32 години живота на 40,547 мъже (на възраст между 20 и 90 години) и установили, че при плувците смъртността е с 50% по-ниска, отколкото при бегачите, пешеходците и при тези, които не са били физически активни. В края на проучването си, учените от университета казват, че благините от плуването са едни и същи и за мъжете, и за жените.

Тичайте бързо в басейните и да стискаме заедно палци, за да станат някой ден по-достъпни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.