03.10.2022

Димитър Капов

фитнес нструктор на групови тренировки

Тае Бо е вид аеробика, в който движенията са взети от таекуондо и бокс. Били Бланкс (Billy Blanks) е създателят на тае бо. Забележете, че докато таекуондо и бокс са бойни спортове или изкуства, тае бо е аеробика, не е боен спорт, още по-малко бойно изкуство.

По-скоро е лесно — не се биете “наистина”, нямате противник, удряте въздуха. Просто започвате и се учите в движение. Има десетина типични движения, които овладявате от само себе си постепенно. В такъв смисъл е по-лесно от други спортове, но е и доста по ефективно. Обикновено всичко се прави под ритъма на музика.

Тренировката по Тае Бо може да се раздели на две части: кардио и силова. По време на кардиото се натоварва сърцето, движенията са съставени от удари (във въздуха) с ръце и крака и “подскачане”. В силовата част се тренират целево определени мускулни групи, обикновено различните части на коремната преса, дупето, краката; по-рядко гърдите (лицеви опори). В различните тренировки водещият може да нарочи различни мускули като цел на тренировката. Силовата част обикновено се прави върху стелка на пода.

Добрата новина е, че всеки може да практикува Тае-Бо, като приспособява движенията и интензивността на тренировката към собствения си ритъм. Млади и стари, мъже и жени, изглежда харесват философията на Били Бланкс. Обаче, Тае-Бо не е чудодейно решение и може да отнеме седмици преди да забележите подобрение.

Къде правите тренировката и с какво сте облечени също е важно. Носете свободен екип, тренирайте на дървен под или килим и пийте достатъчно вода преди и след тренировката. Това е цялостна тренировка за тялото и Бланкс окуражава своите зрители да продължат да се движат, дори да не могат да изпълняват блоковете от упражнения. Той мотивира и предизвиква своите зрители да дадат най-доброто от себе си и да предприемат тази допълнителна стъпка към по-добър начин на живот.

Според официалния сайт на Тае-Бо, „Дисциплинирайте себе си, за да практикувате Тае-Бо и всичко останало ще дойде на мястото си.“

Въпреки че сайта разказва за много успешни истории на мъже и жени, които са свалили доста килограми, не бързайте да се подвеждате. Мазнините тежат 75% по-малко от мускулите. Така, че ако се придържате към стандартните упражнения и тренирате поне три пъти седмично, очаквайте да загубите сантиметри от обиколката, но не е задължително да свалите килограми. Ключът към тази или всяка друга програма за упражнения е да сте упорити и да вярвате в себе си.

За някои упражненията от тази система са прекалено интензивни, а и Бланкс досажда с постоянното си нахъсване. Но основателят на системата е 7-кратен световен шампион по карате и има 36 златни медала от състезания. Той има черен колан 7-ми дан по Тае Куон До, доминиращата Корейска версия на карате и черен колан за още пет различни форми на карате. Негов клип влиза в Топ 50 на Америка за 1999 – единственото фитнес видео, което е постигнало това до момента.

Видеото е удобство за домашни занимания, но тренировките без инструктор по тази система могат да бъдат опасни. Да стоиш пред телевизора не е като да имаш подкрепата на инструктора, когато правиш някое ново или трудно движение, за това и практикувайте Тае Бо само с квалифицирани инструктори.

 

1 thought on “ТАЕ БО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.