19.08.2022

Димитър Капов

фитнес нструктор на групови тренировки

Йога ( Санскрит: योग ) е система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума. Йога е една от шестте индуистки философски школи, която приема медитация за основно средство за постигане на освобождението. Йогин е името на онзи, който практикува Йога.

Съществуват четири различни Йога направления или Пътища: Джнана йога или Йога на знанието, Карма йога или Йога на действието ( като карма йоги се характеризират дейните натури ), Бхакти йога или Йога на космическата любов и Раджа йога или „царската“ йога. За основоположник на системата Йога се счита мъдрецът Патанджали, който я обособява върху съществуващ вече опит на отделни йоги в творбата си Йога сутра. Терминологията в нея е изцяло взета от Ведите и е съобразена с техния авторитет. Ето защо Йога се причислява към една от шестте ортодоксални ( признаващи авторитета на Ведите ) системи — Миманса, Санкхя, Вайшешика, Веданта и Йога. Йога системата, изложена в Йога сутра е позната още като Ащанга йога ( ашт — осем и анга — степен, ниво ). Тя има осем степени, нива, като всяко следващо ниво е взаимообвързано с предходните и представлява оптимален базис за усвояване и постигане на следващото такова:

Практикуване на Хатха йога в група
 1. Яма — себеовладяване или правила за обществено поведение ( между отделните личности );
 2. Нияма — кодекс на личното поведение ( вътрешноличностна самодисциплина );
 3. Асана — телесни положения или пози, упражнения ;
 4. Пранаяма — съзнателен контрол върху ритъма на дишането ;
 5. Пратяхара — оттегляне на сетивата и относителна независимост на ума от тях ;
 6. Дхарана — насочване, концентрация на мисълта ;
 7. Дхяна — задържане на насочената мисъл, медитация ;
 8. Самадхи — самореализиране или просветление ( състояние на пълно вникване в същността на този обект )

Тези осем степени се групират в три вида:

 • Нравствена самодисциплина ( Яма и нияма );
 • Телесна самодисциплина ( Асана, пранаяма и пратяхара );
 • Умствена самодисциплина ( Дхарана, дхяна и самадхи );

Ащанга йога прилага на практика философията на Санкхя с цел да се постигне освобождение ( мокша ) и съставя класическата Йога. Тази оригинална Йога е обяснена от Патанджали в неговата творба. Тази система се опитва да обясни природата на ума и средствата за постигане на това, което се описва като крайна, най-висока, но не и последна, цел на живота – кайваля, т.е. освобождаването на духа ( Пуруша ) от материята ( Пракрити ). Кайваля е позната още като Нирвана, което в превод означава приблизително „не чрез материалното“ и се тълкува като висше състояние на съществуване, освободено от оковите на материалното тяло.

Основна цел на Йога е сливането на човека с природата или с Бог ( Брахман ).

Извън Индия Йога най-вече се свързва с Асана ( физически пози ) и Пранаяма ( съзнателен контрол на дишането ) в Хатха йога – Йога на тялото, на физическото и умственото здраве.

Тренировката по Йога протича …..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.